Endoskopi
16 Mart 2023

ENDOSKOPİ

Yemek borusu, mide, bağırsak sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi sedasyon altında, nadir gerekli durumlarda ise anestezi eşliğinde güvenle yapılmaktadır. Bu işlem esnasında hastalarımız hiçbir rahatsızlık duymamaktadır. 

Endoskopi ünitemizde;

*Gastroskopi
*Gastroskopik biyopsi ve polipektomi
*Kolonoskopi
*Kolonoskopik biyopsi ve polipektomi işlemleri uygulanmaktadır.

Endoskopi Nedir?

Endoskopi içi boş lümenli bir organın ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera sistemi olan özel cihazlarla incelenebilmesi işlemine verilen genel addır. İncelenen organın ismine göre gastroskopi, kolonoskopi gibi özel isimler alır.

Gastroskopi Nedir?

Ucunda kamera olan 8-12 mm çapındaki kıvrılabilen bir alet yardımı ile üst gastrointestinal sistem deinlen yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağının incelenmesine olanak veren endoskopik işleme gastroskopi denir. Gastroskopi yemek borusu; mide ve oniki parmak bağırsağının rahatsızlıklarında; nedenin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan oldukça etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Gastroskopi teşhis amacıyla kullanıldığı gibi; mide kanamaları gibi durumlarda ve mide poliplerinin alınmasında tedavi amacıyla da kullanılabilmektedir. İşlem esnasında mide içerisinde herhangi bir tümöral oluşum izlenirse tanıyı kesinleştirmek amacıyla biyopsi alınmasına da olanak sağlar.

Gastroskopi Niçin Yapılır?

Yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağının sürekli ve rahatsız edici şikayetlerinin nedenini araştırmak ve gerekli durumlarda biyopsi alınarak mikroskopik incelemenin ardından kesin tanının konulması amacıyla yapılır. Helicobakteri pilori denilen bakterinin midede varlığını araştırmak için parça alınmasına, mide poliplerinin alınmasına ve mide kanamalarında uygun durumlarda sklerotrapi yapılmasına olanak sağlar.

Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Hastamız endoskopi ünitemize alınır ve gastroskopi aletinin boğazda vereceği rahatsızlık hissini engellemek için boğazına uyuşturucu sprey bir sprey sıkılır. Bu sprey nedeniyle küçük dil ve yumuşak damak aşağı sarkmış gibi bir dolgunluk hissi alınır ancak bu gerçek bir tıkanıklık değildir, lütfen sakin bir şekilde nefes almaya devam ediniz. Boğazınız uyuşturulduktan sonra sol yanınıza yatmanız istenecektedir. Kolunuzda takılan kanül vasıtasıyla verilen sedatif madde sayesinde işlem son derece konforlu ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Gerek işlem esnasında rahat nefes almanız ve gerekse gastroskobun ağız içinde rahat ilerletilebilmesi için dişlerinizin arasına ortası delik olan sert bir plastik ağızlık yerleştirilecektir. Lütfen işlem boyunca ağızlığı sıkıca ısırınız. İşlem yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının etkin incelenmesi ve gerekli müdahalelerin yapılmasının ardından yaklaşık 10–15 dakika içinde sonlanacaktır. İşlemden sonra sedatif ilacın etkisinin geçmesi için 1–2 saat kadar hastanemiz de misafir edileceksiniz. İşlem sonunda sedatif maddenin etkisi geçip kendinize geldikten sonra hekimimiz size bulgular hakkında bilgi verecektir. İşlem esnasında biyopsi alınmışsa , lütfen hastanemiz laboratuarından biyopsi sonucu çıkıp çıkmadığını isimle sorgulayınız ve çıktığında raporunuzla hekiminize başvurunuz.

Gastroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Yemek Borusu ile ilgili problemler;

  *Yutma güçlüğü
  *Katı ve sıvıları yutmada güçlük
  *Ağrılı yutma
  *Gıda maddelerinin yutulmasında takılma hissi

Mide ilgili problemler;
  *Tıbbi tedavi ile geçmeyen ekşime ve yanmalar
  *Karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı
  *Tedaviye dirençli kansızlık
  *Nedeni bilinmeyen ani ve hızlı kilo kayıpları
  *Kahve telvesi şeklinde veya kırmızı kan kusma
  *Büyük abdest renginin katran renginde olması
  *Ağza acı su gelmesi
  *Nedeni bilinmeyen kusma

Gastroskopi Takiben Neler Olabilir?

Boğazda yanma hissi ve boğazınız uyuşuk olduğu için bir süre yutma güçlüğü olabilir. Bu nedenle bir saat kadar bir şey yememelisiniz. Midenize işlem esnasında hava verildiği için bir süre şişkinlik ve gaz yakınması olabilir.

Gastroskopinin Yan Etkileri Nelerdir?

İşlem oldukça sık kullanılan güvenilir ve etkin bir yöntemdir. Ancak nadiren de olsa;
  *Sedatif ilaç reaksiyonu
  *İncelenen organlarda delinme veya yırtılma
  *Biyopsi alınmasına bağlı kanama olabilir.

Bu komplikasyonların olma oranı 1/10.000’den düşüktür. Ancak acil tedavi veya ameliyat gerektirebilirleri bu nedenle işlemi takiben ; ateş, yutkunma sırasında belirgin ağrı ve zorlanma, boğaz, göğüs, karında veya sırtta giderek artan rahatsızlık kusma, büyük abdestin siyah (katran renginde) çıkması durumda hekiminize ulaşınız.

KOLONOSKOPİ

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, ince bağırsakların son noktasından başlayıp, anüste sonlanan yaklaşık 1,5-2 m uzunluğundaki kalın bağırsağın; kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle anüsten girilerek yapılan incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi Ne Zaman Gereklidir?

  * 45 yaşın üzerindeki kimselerde olası bağırsak kanserinin erken teşhisi için 5 yılda bir tarama amacıyla kolonoskopi yapılmalıdır. Bu işlem esnasında saptanan polip denilen ve zamanla kansere dönüşebilen lezyonların çıkarılması ile kanser gelişiminin önüne geçilebilmektedir.
  * Makattan taze kırmızı kanaması olanlarda veya dışkısında gizli kan saptananlarda,
  * Birinci derece akrabasında kalın bağırsak kanseri veya polibi öyküsü olanlarda,
  * Bağırsak kanseri veya polibi öyküsü olanlarda kontrol amacıyla,
  * Çekilen diğer filmlerde kalın bağırsakta şüpheli görünüm saptanan kişilerde,
  * Geçmeyen ishali olanlarda ishal sebebinin araştırılması amacıyla,
  * İnflamatuar bağırsak hastalığı (ülseraktif kolit crohn hastalığı) olanlarda,
  * Nedeni açıklanmayan kilo kayıplarında,
  * Uzun süren kabızlık durumlarında,
  * Dışkılama alışkanlığında değişiklik olması
  * Tedavi ile geçmeyen ve nedeni açıklanmayan karın ağrılarında yapılmalıdır.

Kolonoskopi İşlemine Nasıl Hazırlanmalıdır?

Kolonoskopi işlemi kalın bağırsağın incelenmesi olduğu için işlemden önce yapılacak diyet ve boşaltıcı ilaçlar ile ile bağırsağın çok iyi temizlenmiş olması işlemin değerini artıracaktır. Bu nedenle hastalarımız işlemden 48 saat önce katı gıda alımını kesmeli ve işlem gününe kadar sadece sıvı gıdalarla beslenmelidir. (Diyetin içeriği için lütfen hekiminize danışınız.) 48 saat süren sıvı diyetini takiben işlemden bir gece önce hekiminiz tarafından yazılan boşaltıcı ilaçları hekiminizin tarif ettiği şekilde kullanmalısınız. O gece ishal olunacağı için bol su alınmalıdır.

Kolonoskopi Nasıl yapılır?

Bağırsak temizliği yapılmış olan hasta endoskopi ünitesine alınır ve hazırlıklar yapıldıktan sonra sedasyon amacıyla kolundan damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatırılır ve kalp atımları ile kan oksijen düzeyi parmağa takılan bir cihaz ile takip edilir. Damardan verilen sedatif ajan (Midazolam ve/veya pethidine HCL) sayesinde hasta çok az ağrılı ve/veya ağrısız bir şekilde işlemi tolere eder. Bağırsakların gevşemesi için buscopan da yapabiliriz. Çok zorunlu olmadıkça genel anestezi uygulanmaz. Sol yanına yatırılan hastanın öncelikle makat bölgesi dışardan muayene edilir. Daha sonra hekim sağ el işaret parmağı ile anal kanalı muayene eder.(Rektal Tuşe). Sonra kolonoskop yavaş ve dikkatlice anüsten sokularak sırasıyla rektum, rektosigmoid köşe, sigmoid kolon ve çekum denilen kalın bağırsak bölümleri geçilerek çekuma ulaşılır. İleoçekal valveden geçilerek ince bağırsağın son 20cm’lik kısmı uygun vakalarda incelenir. (Bu işlem crohn hastalığının tanısı için değerlidir.) Daha sonra kolonoskop çıkarılmaya başlanır ve çıkarken tüm bağırsak incelenir. Bu işlem 10–15 dakika sürer. İşlem esnasında gerek görülürse patalojik inceleme için biyopsi alınabilir. Veya ileride sorun çıkarabilecek polib gibi lezyonlar çıkarılabilir. Tüm bu işlemler ağrısızdır.

Kolonoskopinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kolonoskopi esnasında olabilecek en büyük komplikasyonlar bağırsağın delinmesi riskidir. Bu risk çok düşük olup; olduğu takdirde cerrahi müdahale gerektirir. Biyopsi veya polipektomi yapılan hastalarda işlemden sonra kanama olabilir. Bu durumda hekiminize başvurunuz.

Kolonoskopi Sonrası neler olur?

Kolonoskopi takiben doktorunuz bulguları rapor şeklinde hazırlayıp size bilgi verecektir. Eğer parça (biyopsi) alınmışsa bunun sonucu için doktorunuz size bilgi verecektir.
Eve gittikten sonra evde 3–4 saat istirahat gerecektir. İşlemden sonra o gün sizde gaz şikâyeti olabilir, bu nedenle besinlerin alınmaması gereklidir. İstirahattan sonra normal diyetinize dönebilirisiniz.