Yoğun Bakım Ünitesi Nedir?
Yoğun Bakım ünitesi, bir ya da daha fazla organda ya da organ sistemlerinde ciddi işlev bozukluğu olan hastaların iyileştirilmesini amaçlayan, yerleşim biçimi ve hasta bakımı açısından ayrıcalık taşıyan , ileri teknolojiye sahip ekipmanlarla donatılmış , 24 saat yaşamsal göstergelerin gözleminin ve tedavisinin yapıldığı birimdir.
2. Basamak Genel Yoğun Bakım Ünitesi:
Hastanemiz 2. Basamak Genel Yoğun Bakım Ünitesi 1 özel izolasyon odası ile birlikte toplam 11 yataklıdır. Ameliyathane ile aynı kattadır. Tıbbi alt yapısı ve kadrosu, orta seviye ağır hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığı II. Seviye yoğun bakım hizmeti verecek şekilde kurulmuştur.
Hastalarımızın takip ve tedavileri, 24 saat boyunca kesintisiz olarak deneyimli hemşire ve uzman doktorların gözetiminde yürütülmektedir. Tüm hasta yatakları hastaların hayati verilerini sürekli takip eden ve gerektiğinde alarm vererek tıbbi ekibi uyaran monitörlerle donatılmıştır. Bu monitörler sayesinde hastaların, kalp atımları, kan basıncı, vücut ısısı, kanındaki oksijen oranı gibi hayati bulgular sürekli izlenmektedir.
Solunum desteği gereksinimi olan hastalarımız için bu destek maske ile yada nefes borusuna yerleştirilen bir tüple verebilmemizi sağlayan ventilatörler kullanılarak verilmektedir.
Hastalarımıza gerekli olan sıvı, ilaç ve besin maddelerini hassas bir şekilde verilebilmesini sağlayan perfüzörler ve infüzyon pompaları kullanılmaktadır.
Tedaviler yoğun bakım doktorunun koordinasyonunda , gerekli tüm branşlardan hekimlerin de katkısı ile mültidisipliner olarak sürdürülmektedir.
Hasta yakınları:
Yoğun bakım ünitesinde yatan bir hastanın yakını olmak en az orada tedavi olan hastanın yaşadığı kadar stresli bir süreçtir. Hastanemiz yoğun bakım ekibi olarak amacımız servisimizde tedavilerini sürdüren hastalara olduğu kadar yakınlarına da destek olmaktır. Hasta yakınları bu zorlu süreçte ekibimizin önemli bir parçasıdırlar. Bu nedenle kendinize iyi bakın. Hastanızın tedavisi sürerken yeterli dinlenmeye ve beslenmeye mutlaka dikkat edin, aksi takdirde size en çok gereksinim duyulduğu anda hastanıza gerekli desteği verecek gücü bulamazsınız.
Yoğun bakım ekibi ile sizler arasındaki iletişim çok önemlidir. Ekip olarak hastanızın durumu ile ilgili tüm detayları açık yüreklilikle paylaşmak prensibimizdir. Hastanızla ilgili en doğru bilgiyi Yoğun Bakım doktorundan alabilirisiniz. Sorunuzun saçma veya mantıksız olabileceğini düşünmeden, aklınıza gelen tüm soruları sormaktan çekinmeyin. Sizi endişelendiren tüm konuları bizimle paylaşın. İletişimin sürekli aynı kişi üzerinden yürütülmesi önemlidir. Hasta yakınlarının belirleyeceği bir sözcü aracılığıyla yürütülen iletişim yanlış anlamaları ve bilgi kirliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Telefonla bilgi almak isterseniz bu görüşmeler sırasında çok detaylı bilgi veremeyeceğimizi bilmenizi isteriz.
Yoğun Bakım Ziyaretleri:
Günde bir kez saat 12.00'da servisin uygunluğuna göre hastalarınızı ziyaret edebilirsiniz. Bu saatlerde, tedavilerin aksamaması ve enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla her hasta için sadece 1 yakınının ziyaretine izin verebilmekteyiz. Acil müdahale veya yeni hasta kabulü gibi durumlarda sizleri biraz bekletebilir veya yoğun bakımdan çıkmanızı isteyebiliriz.
Yoğun Bakım ünitesini ziyaret ederken enfeksiyon kontrolü amacıyla özel bir gömlek giymeli ve ellerinizi alkol bazlı özel bir sıvıyla dezenfekte etmelisiniz. Yoğun bakımdan çıkarken aynı şekilde ellerinizi dezenfekte etmelisiniz.
Hemşiresinin bilgisi ve onayı ile hastanıza ellerinizi dezenfekte ettikten sonra dokunabilirsiniz.
Hastanız uyuyor olsa bile onunla konuşmanız çok önemlidir. Size cevap veremeseler bile sizi duyabilirler, varlığınızı hissedebilirler.